Finn Seidelin – Foredragsrække

Date

16 09 24

Time

9:30

Sted

Biecentret

Arrangør

Biecentret
Biecentret
Phone
97115260
Email
biecentret@mariagerfjord.dk

Oplægsholder

Pris

Pris for alle 3 foredrag 250 kr.

Pris for alle 3 foredrag 250 kr.
Mandage 16/9, 7/10 og 2/12 kl. 9.30

Titel: Sigurd Fafnersbane, Vølsungerne og Niebelungenlied
Første foredrag: Mandag den 16. september 2024 kl. 9.30

Omkring folkevandringstiden (400-600 e.v.t) opstår der i Centraleuropa en række store fortællinger. De udspringer af de meget voldelige tider, hvor ikke mindst hunnerkongen Attila vælter ind over Europa og Europas folkestammer drives rundt. Her sker heltegerninger og tryllerier, forvandlinger og svigefuldheder, forbudt sex og død. Historierne er mange og forskellige og med tiden blandes de sammen til nye store fortællinger. Navne skifter med begivenhederne i fortællingerne består.

En af disse store fortællinger er den, de fleste kender fra operaen Niebelingenlied af Wagner. Men den begynder i vikingetiden i Norge og her hedder slægten, der omtales, Vølsungerne. Men det er det samme. Odin hedder Wotan, men det er også den samme. Hovedpersonen er vikingen Sigurd (Siegfried i Tyskland).

Fortællingen om hvordan Sigurd må slå dragen ihjel og rejser til Centraleuropa, hvordan Sigurd kommer af dage i det sidste store slag (Hvor Burgunderriget går under), og hvordan fortællingen sammenkædes med nyere fortællinger forklares. Tænk på Tolkien store værk om den fortryllede ring, Wagners opera og alle vore andre æventyr, der alle trækker på historien om Sigurd Fafnersbane.

Titel: Kong Arthur legenderne
Andet foredrag: Mandag den 7. oktober 2024 kl. 9.30

Med Kong Arthur er vi først og fremmest i England. Her mødes tre store legender, nemlig digtet om Beowulf, digtet om Karl den store og hans ridderes kamp mod saracenerne og Kong Arthurs kamp mod de forfærdelige Pictere, Scotter, Anglere og Saksere. Alt er løgn og så alligevel er der nok en kerne af sandhed om nogle voldsomme begivenheder.

Oprindeligt er Arthur legenderne fortællinger, der er opstået i keltisk tid under folkevandringerne og hører hjemme i Wales, Cornwall og Bretagne. Omkring 1100 – 1200 nedskrives de og bringes til Centraleuropa af troubadourerne. Der er brug for fortællingerne for 1066 erobres England af et fremmed folk og sprog.

I Frankrig kæmper man desperat mod saracenerne og her opstår fortællingen om Karl den Stor og hans 12 riddere. Alt flettes sammen til en Arthur Cirkel af fortællinger om Troldmanden Merlin, giftermål med forvanskninger, sværdet i stenen og den hellige gral. Roden til fortællinger om korsriddere. Indiana Jones. Bornholms kirker. Holger Danske.

Titel: En verden i forandring.
Tredje foredrag: Mandag den 2. december 2024 kl. 9.30

Siden Anden Verdenskrig – ja måske lang tid før den – var Europa/USA de dominerende kulturer i store dele af verden. ’Vi’ var de gode ordentlige mennesker, som alle andre burde efterligne. ’Vi’ dominerede verden og fastlagde standarden. Nu bryder russerne ud af den verden. Kineserne bryder ud. Inderne bryder ud. De vil også have en plads i solen og respekteres. Samtidig synes ’vesten’ at være i opløsning både kulturelt, økonomisk og militært. Måske vil vi ikke længere være dem vi er og risikere noget for at være det. Den globale klimakrise og befolkningstilvæksten presser ’den gamle verden’. Verden forandres hurtigt i øjeblikket.

Arrangeret af BOF aftenskole om dagen og Biecentret

TILMELDING
Tilmelding ved personligt fremmøde Biecentret, Nordvestvej 4, Hobro fra onsdag, 21/8 kl. 8.00.
21/8 åbnes døren til Biecentret undtagelsesvis kl. 7.00 og fra dette tidspunkt uddeles der kø-numre.
Køen starter i gangen ved Biecentrets sal.

NB! Udfyld og medbring tilmeldingskupon, som findes på side 17 i Bie Tidende.
Bie Tidende kan fås i Biecentret eller på bibliotekerne.

Tilmelding pr. telefon tlf.: 97115260 fra onsdag, den 21/8 kl. 9.00.
Man kan tilmelde én foruden sig selv
Betaling ved tilmelding. Betaling ved Mobile Pay eller kontooverførsel.

Skriv et svar